top of page

Veelgestelde

vragen (FAQ)

Via onze veel gestelde vragen kun je meestal direct het antwoord op je vraag vinden. 

Mocht dit niet voldoende zijn, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Je ontvangt binnen 1 werkdag reactie. 

Algemeen

  1. Worden de behandelingen direct na afloop afgerekend?
    De factuur wordt direct verrekent door middel van een pinbetaling. De nota wordt dan per email verstuurd.

     

  2. Worden facturen direct bij de zorgverzekering ingediend?
    De factuur kun je zelf bij de zorgverzekeraar indienen bij een aanvullende verzekering.

     

  3. Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?
    Het is niet nodig om een verwijzing aan je huisarts te vragen.

Acupunctuur

  1. Is acupunctuur veilig?
    Acupunctuur is volkomen veilig, als het uitgevoerd wordt door een gediplomeerd acupuncturist, die bovendien erkend wordt door een beroepsvereniging. Ik ben gediplomeerd acupuncturist en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

     

  2. Is acupunctuur pijnlijk?
    Vaak wordt beweerd dat je het plaatsen van de naaldjes niet pijnlijk is, maar als een naaldje exact op het juiste punt gezet wordt, kan dit een zeker scherp gevoel geven. Bij volwassenen is dit zelden een probleem, maar bij jonge kinderen werk ik om die reden met magneetbolletjes.

     

  3. Hoe lang blijven verblijfsnaaldjes in het oor?
    Verblijfsnaaldjes mogen maximaal 2 weken blijven zitten.
    Als het naaldje te pijnlijk wordt, moet hij eerder verwijderd worden. 
    Ook als er ontstekingsverschijnselen zijn moeten de naaldjes er uit gehaald worden.

     

  4. Hoe verwijder ik de verblijfsnaaldjes?
    Drie dagen voor de volgende behandeling moeten naaldjes verwijderd worden. De naaldjes zijn dubbel-gepleisterd, waardoor ze gemakkelijk los te krijgen zijn: pak een puntje van het pleistertje (eventueel met een pincet), en trek het naaldje los. Op lastige plekjes kan het prettig zijn als iemand anders de naaldjes verwijderd. De naaldjes kunnen weggegooid worden.

     

  5. Hoeveel acupunctuurbehandelingen zijn er nodig?
    Een vuistregel is dat 3 behandelingen genoeg moeten zijn om te weten of de acupunctuur effectief is.
    Als 1 behandeling niet helpt, helpen 100 ook niet! Bij chronische aandoeningen die niet opgelost kunnen worden kan het betekenen dat 1 behandeling per maand voldoende kan zijn om beduidend minder klachten te hebben. Vaak bemerkt men na de eerste behandeling al verbetering en bij bepaalde klachten kan 1 behandeling zelfs afdoende zijn.

     

  6. Met welke regelmaat moet ik komen?
    Aanvankelijk éénmaal per twee weken en bij verbetering stappen we over op één- maal per drie/vier weken. Bij ernstige pijnklachten beginnen we wekelijks. Zodra het beter gaat stappen we over op éénmaal per twee tot drie weken. 

     

  7. Als een klacht al jaren bestaat, kan acupunctuur dan nog wel helpen?
    Zodra pijn meer dan enkele weken duurt ontstaat er een inslijpmechanisme. Dit noemt men ‘Long term potentiation’, een bekende term in de neurologie. Het probleem is als het ware blijven hangen in het zenuwstelsel en heeft een zogenaamd ‘neuraal spoor’ opgeleverd. In de reguliere geneeskunde is feitelijk geen effectief middel voor dit probleem. Het komt echter erg veel voor. Vanuit mijn ervaring kan ik aangeven dat het in minstens 80% van de gevallen aanwezig is. Zo’n pijnspoor in het zenuwstelsel is gelukkig goed op te heffen door middel van ooracupunctuur.
    Het bijzondere is dat het niet alleen maar bij pijn op deze manier werkt, maar bij allerlei klachten. Doordat de problemen al zo lang bestaan is het kip en het ei zoek: oorzaak en gevolg is niet meer duidelijk. Het is er gewoon. Iemand die zenuwachtig is kan diarree krijgen, maar als er diarree ontstaat wordt iemand zenuwachtig. Werkelijk allerlei aandoeningen kunnen op deze manier verankerd worden. Dit geldt voor allerlei pijnklachten maar ook hormonale klachten zoals menopauze, menstruatieklachten, problemen met de schildklierfunctie en verstoringen van de bloedsuikerspiegel. Vermoeidheid, hyperventilatie, depressies, allergieën enz. hebben allemaal een link met de genoemde neurale sporen

     

  8. Afvallen met acupunctuur, hoe gaat dat?
    Na het intakegesprek wordt er uitgebreid voorlichting gegeven over het te volgen dieet. Het gaat er ook om dat u precies begrijpt welke voeding helpt bij het afvallen. Bij iedere vervolgbehandeling wordt bekeken in welke mate bepaalde reflexpunten verstoord zijn. Op grond daarvan wordt er behandeld en mogelijk het dieetadvies aangepast. Het effect van de inspanningen en de behandelingen is ook zeer goed te volgen, doordat er telkens een meting wordt gedaan van het vetpercentage. Zodoende weet je of je op de goede weg zit. De beste resultaten worden bereikt met zogenaamde verblijfsnaaldjes. Bij ‘naaldangst’ is het mogelijk om met magneetkogeltjes te behandelen.

Fysiotherapie

  1. Kan ik voor alle mogelijke klachten terecht?
    Voor veel klachten waar je doorgaans mee naar een fysiotherapeut gaat ben je bij mij lang niet altijd aan het goede adres. Ik werk dan ook veel samen met andere goed gespecialiseerde fysiotherapeuten in de directe omgeving. Ik werk niet met fitnessapparaten en ook niet met fysiotechniek. Het komt neer op korte behandelseries bestaande uit massage, oefentherapie en manuele therapie.

 

Orthomoleculaire geneeskunde

  1. Is het de bedoeling dat ik supplementen ga slikken als ik een afspraak maak voor een orthomoleculair consult?
    Dat is niet een doel op zich. Eerste aandacht gaat uit naar de dagelijkse voedingsgewoonte. Aan de hand van de klachten/aandoening kunnen er adviezen over suppletie gedaan worden. Ik geef dan aan waar op gelet moet worden om te waarborgen dat er voor kwaliteit wordt gekozen. Supplementen die ik hier heb zijn slechts een service artikel en verplicht tot niets. In tweede instantie kan er verder (bloed)onderzoek plaatsvinden om nog meer advies op maat te kunnen geven.

 

DNA

  1. Is dit alleen voor preventie of kan het ook zinvol zijn om huidige aandoeningen te behandelen?
    Het is vooral bekend als preventie al wordt het steeds meer een methode om ook relaties te leggen met klachten die nu spelen. Specifiek kan ik een zoekactie in de ruwe data uitvoeren om nog meer advies op maat te kunnen leveren. Ik werk met de service van iGene en deze levert zowel de het uitvoerige verslag als de ruwe data.

bottom of page