top of page

Darmklachten

praktijk-paul-heijer-behandelruimte.jpg

Er zijn diverse soorten van darmklachten:

  • Colitis ulcerosa

  • Crohn

  • Diarree

  • Obstipatie

  • Prikkelbaar darm syndroom

  • Spastische darm

  • IMD (intestinal mucosal dysfunction)
     

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm en is vaak stress en voeding gerelateerd.

Bij ontlastingsonderzoek blijkt vaak een verstoorde darmflora en substanties die wijzen op een kwetsbare conditie van de darmwand. Acupunctuur in combinatie met de juiste adviezen is effectief. Vanwege de accurate Oberon screening test maak ik geen gebruik meer van de het veelal prijzige ontlastingsonderzoek.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaatst darmklachten in de categorie: Ziekten, symptomen of aandoeningen waarvoor het therapeutische effect van acupunctuur is aangetoond, maar waarvoor verder bewijs wenselijk is.

 

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn kenmerkt zich door ontstekingen in de dunne darm.
Deze is vaak stress en voeding gerelateerd. Bij het ontlastingsonderzoek blijkt vaak een verstoorde darmflora en materiaal dat wijst op een verzwakte slijmvliesafweer. Acupunctuur in combinatie met voedingsadviezen, is effectief. Vanwege de accurate Oberon screening test maak ik geen gebruik meer van de het veelal prijzige ontlastingsonderzoeken.

 

Diarree

Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Ontlasting onderzoek of de Oberon screening test geeft duidelijkheid over welke darmflora versterkt moet worden. Testen door middel van bioresonantie leiden bij diarree tot passende voedingsadviezen.

Maar ook uitsluitend een paar behandelingen met acupunctuur kan al afdoende verbetering geven.

 

Obstipatie

De oorzaak van obstipatie kan in de darm zitten maar kan ook ontwikkeld zijn door een gestagneerde leverfunctie. Beide zijn goed te behandelen. Zowel acupunctuur op de oorschelp als de traditionele Chinese acupunctuur zijn goed inzetbaar. Soms zijn er ook voedingsadviezen nodig. Drie behandelingen geeft duidelijkheid of de therapie aanslaat.

 

Prikkelbaar darm syndroom, spastische darm

Wat vandaag de dag een prikkelbaar darm syndroom is, was vroeger een spastische darm. Ik heb daarbij alle mogelijk denkbare symptomen voorbij zien komen. De diagnoses zeggen lang niet alles. Het is dus nodig naar het individuele beeld te kijken en zaken als beweging en stressbeheersing, maar vooral voeding en darmflora, spelen vaak een rol. Vaak is een afdoende therapie niet mogelijk zonder de informatie te gebruiken die een Oberon screening test oplevert. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een schimmel, gist, parasiet of een verstoorde darmflora. Het kan ook meezitten: het komt ook voor dat iemand met een paar sessies acupunctuur al voldoende klachtenvermindering heeft.

 

IMD of "leaky gut"

De term leaky gut of lekkende darm wordt al jaren gebruikt binnen de natuurgeneeskunde. Het is een biochemisch probleem dat in de reguliere geneeskunde weinig onderkend wordt. Inmiddels kan men er niet omheen en heeft men deze aandoening een andere naam gegeven (intestinal mucosal dysfunction). Alleen een lichaamsvriendelijke aanpak met het nodige geduld kan kans van slagen hebben. Bij het vermoeden van dit probleem zal er een uitgebreide screening met de Oberon plaatsvinden. Inmiddels is het oplossen van een leaky gut een stuk eenvoudiger dan een jaren geleden.

 

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaatst darmklachten en pijn in het buikgebied in de categorie: Ziekten, symptomen of aandoeningen waarvoor het therapeutische effect van acupunctuur is aangetoond, maar waarvoor verder bewijs wenselijk is.

Behandeling darmklachten

Bij darmklachten wordt acupunctuur toegepast. In de huid worden hele dunne naaldjes geplaatst waardoor het zenuwstelsel weer normaal gaat functioneren. Het lichaam komt weer in balans. Bij jonge kinderen worden er magneetkogeltjes op de oorschelp geplaatst. Zo nodig geef ik adviezen ten aanzien van vitaminen, mineralen of andere supplementen.

bottom of page