top of page

Artritis / artrose

praktijk-paul-heijer-behandelruimte.jpg

Artritis

Artritis is een ontsteking van het gewricht. Uit onderzoek is gebleken dat het zenuwstelsel nauw betrokken is bij het in standhouden van deze ontsteking. Door acupunctuur wordt het zenuwstelsel tot rust gebracht en de ontstekingsverschijnselen kunnen snel in hevigheid afnemen. Acupunctuur werkt altijd via het zenuwstelsel.

 

Uit experimenten is gebleken dat ontstekingen door overprikkeling in zenuwbanen in stand worden gehouden. In de praktijk blijkt dat dan ook bij het behandelen van gewrichtsontstekingen. Ontstekingspijnen en verschijnselen nemen af door het aanprikken van acupunctuurpunten. Ook werkt dit voor de kleine gewrichtjes zoals de vingergewrichten. Artritis is een voorbeeld van een aandoening waarbij acupunctuur als een wetenschappelijk bewezen geneeswijze aangemerkt wordt. Dit wordt vermeld in een rapport uit 2002 van de Wereld Gezondheid Organisatie. In drie behandelingen wordt het duidelijk of de behandeling aanslaat. Vaak is de pijnafname al duidelijk na één behandeling.

 

Artrose

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. En als iets versleten is, wat kan je dan nog doen? Slijtage is echter niet een goede omschrijving, want heel vaak is er kraakbeenverlies door te weinig of eenzijdig bewegen. Toch het lichaam is in staat om een gedeelte van het kraakbeen te herstellen. Door acupunctuur toe te passen is de pijn goed te beïnvloeden en dit zorgt voor een betere stofwisseling van het kraakbeen. Hierdoor kunnen de herstellende bouw stoffen beter in het weefsel binnen dringen. Gelukkig zijn er steeds meer artsen die doordrongen zijn van de effectiviteit van acupunctuur bij pijnklachten en wordt er steeds meer verwezen voor een proefbehandeling. In drie behandelingen moet het duidelijk zijn of de acupunctuur effectief is tegen de pijn en bewegingsbeperking.

Behandeling artritis / behandeling artrose

Bij deze klachten wordt acupunctuur toegepast. In de huid worden hele dunne naaldjes geplaatst waardoor het zenuwstelsel weer normaal gaat functioneren. Het lichaam komt weer in balans. Zo nodig geef ik adviezen ten aanzien van vitaminen, mineralen of andere supplementen.

bottom of page