top of page

Covid,
long covid,
post covid

praktijk-paul-heijer-behandelruimte.jpg

Langdurige aanhoudende klachten na een doorgemaakte Corona infectie worden aangeduid als long Covid. Er wordt verwezen naar het Engelse woord long wat langdurig betekent. Deze klachten kunnen zijn:

  • vermoeidheid

  • kortademigheid

  • spierpijn en spierzwakte

  • hartkloppingen

  • aanhoudende verhoging

  • vergeetachtigheid

  • brainfog/duizeligheid

Covid problematiek verdient op deze plek extra aandacht, doordat het een betrekkelijk nieuw fenomeen is.

Begin 2021 kreeg ik een patiënte onder behandeling met zeer ernstige klachten na langdurige ziekenhuis opname met beademing. Conditioneel en mentaal totaal uitgeput, liep met een rollator, had last van ernstige benauwdheid met druk op het borstbeen, pijnlijke spieren en meer. De behandelend longarts adviseerde opname in revalidatiecentrum, maar zij koos voor een andere weg. 

Omdat ik niet kon terugvallen op routine heb ik veel gebruik gemaakt van contacten op het gebied van de orthomoleculaire geneeskunde. Uit de vele suggesties heb ik een keuze gemaakt, die zinvol leek vanwege wetenschappelijke onderbouwing. Ik heb haar uitgebreide voeding- en suppletie adviezen gegeven en daarnaast 1x per 2 weken ooracupunctuur toegepast. 

Na twee maanden nam haar longarts contact met haar op en was aangenaam verrast door haar herstel. Conditioneel deed zij minstens 10.000 stappen per dag en was verder weer vrijwel volledig actief in haar dagelijkse activiteiten, zowel thuis als in haar werkende leven. Mede patiënten uit hetzelfde revalidatietraject waren op dat moment nog steeds in ernstige mate aan het worstelen met de algehele conditie. 

Ik ben van mening dat Covid een enorme uitputtingslag kan veroorzaken, die zowel biochemisch (voeding en suppletie) als energetisch (acupunctuur) aangepakt moet worden. Een piercing, die momenteel aangeboden wordt, op slechts één punt op het oor kan nooit de "magic bullet" zijn die alles oplost.

Behandeling Covid, long covid en post covid

Bij deze klachten wordt acupunctuur toegepast. In de huid worden hele dunne naaldjes geplaatst waardoor het zenuwstelsel weer normaal gaat functioneren. Het lichaam komt weer in balans. Daarbij geef ik adviezen ten aanzien van voeding, vitaminen, mineralen en andere supplementen. 

bottom of page