top of page

Mentale / emotionele

stoornissen

praktijk-paul-heijer-behandelruimte.jpg
  • Concentratiestoornissen

  • Geheugenstoornissen

  • Examenvrees en faalangst

  • Verwerkingsproblematiek

 

Concentratiestoornissen

Concentratieproblemen komen veel voor. Concentratie is afhankelijk van de functie van de hersenstam en een gebiedje in de hersenen, de hippocampus. De hippocampus wordt ook geprikkeld bij te veel stress waardoor zijn functie van inprenting van nieuwe informatie in het gedrang komt. Acupunctuur en eventueel voedingsadviezen en supplementen is de volledige aanpak.

Geheugenstoornissen

Geheugenproblemen komen veel voor. Vaak is het probleem niet gelegen in het lange termijn geheugen maar in het kortetermijngeheugen of ook wel het werkgeheugen genoemd. Eigenlijk is het meer een inprentingprobleem waardoor er geen informatie in de hersenen wordt vastgelegd. Inprenting gebeurt in de hippocampus. De hippocampus wordt ook geprikkeld bij te veel stress waardoor zijn functie van inprenting in het gedrang komt. Acupunctuur, goede voeding en eventueel supplementen is de effectieve aanpak.

Ernstiger is dementie. De vasculaire dementie valt bij Wereldgezondheidsorganisatie Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de categorie: Ziekten, symptomen of aandoeningen waarvoor het therapeutische effect van acupunctuur is aangetoond, maar waarvoor verder bewijs wenselijk is.

Examenvrees en faalangst

Examenvrees en plankenkoorts zijn erg een zeer hinderlijk probleem. Het werkt blokkerend op je prestaties. Te veel stressgevoel staat het presteren in de weg en dat is dan ook het aangrijpingspunt van de therapie. Het stressregulatie systeem in de hersenen wordt via acupunctuur op de oorschelp tot rust gebracht. Het reflexpunt van de hippocampus wordt hierbij onder andere geprikt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaatst faalangst in de categorie: Ziekten, symptomen of aandoeningen waarvoor acupunctuur is bewezen - door gecontroleerde onderzoeken - als een effectieve behandeling.

 

Verwerking en rouw

Acupunctuur kan een goede ondersteuning zijn bij het verwerken van verdriet of trauma's. Vaak pas ik dit toe in combinatie met de begeleiding van een coach/psycholoog die EMDR-technieken toepast.

 

Behandeling mentale en/of emotionele stoornissen

Bij deze klachten wordt acupunctuur toegepast. In de huid worden hele dunne naaldjes geplaatst waardoor het zenuwstelsel weer normaal gaat functioneren. Het lichaam komt weer in balans. Bij jonge kinderen worden er magneetkogeltjes op de oorschelp geplaatst. Zo nodig geef ik adviezen ten aanzien van vitaminen, mineralen of andere supplementen. De gerichte ademhalingsoefeningen van AdemVitaal versnellen het herstelproces.

bottom of page