top of page

Acupunctuur

acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is de oudste geneeswijze die er bestaat. Met behulp van hele dunne naalden worden bepaalde punten in het lichaam geprikt met als doel mensen van klachten af te helpen. Het is een heel oude geneeswijze en nog steeds in ontwikkeling. Voortdurend worden er nieuwe ontdekkingen gedaan waardoor acupunctuur steeds effectiever wordt. Wetenschappelijk is de werkzaamheid bewezen. Als we kijken wat er bijvoorbeeld gedaan wordt aan een tenniselleboog zien we dat er veel onnodige therapieën worden ingezet. Fysiotherapie, injecties, immobiliseren, operaties zijn statistisch niet significant effectief. Acupunctuur is wel bewezen effectief.
De W.H.O. (World Health Organization) erkent zowel de traditionele acupunctuur als de moderne ooracupunctuur als een officiële vorm van geneeskunde.


Er zijn vele vormen van acupunctuur en in mijn praktijk in Zeist maak ik vooral gebruik van de volgende methodes:

  • Traditionele Chinese acupunctuur

  • Ooracupunctuur

  • Schedelacupunctuur

  • Dry needling
     

Traditionele Chinese acupunctuur

Traditionele Chinese acupunctuur is de oudste en de meest bekende vorm van acupunctuur. In deze behandelvorm wordt de aandoening verklaard als een verstoring in energiebanen van het lichaam. Deze vorm van acupunctuur gebruik ik voor het behandelen van pijn, vermoeidheid, stress, orgaanproblemen en hormonale klachten. Andere namen voor traditionele Chinese acupunctuur zijn lichaamsacupunctuur en klassieke acupunctuur.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur is een onderdeel van de ‘auriculotherapie’. Deze methode is omstreeks 1950 ontdekt door de Franse arts-wetenschapper Dr. Paul Nogier.  


Hij demonstreerde de effectiviteit van het aanprikken van reflexpunten op de oorschelp. Deze punten worden bewerkt met drukkogeltjes, magneetjes, laserlicht en met name verblijfsnaaldjes. Deze naaldjes van slechts 1.3 millimeter worden op de punten gezet en kunnen gedurende enkele dagen hun werk doen.


Deze techniek werkt op het zenuwstelsel, hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Ik gebruik deze techniek voor veel aandoeningen. In de loop der jaren ben ik regelmatig aangenaam verrast door de resultaten en de positieve reacties van de mensen. Om die reden is ooracupunctuur de eerste keuze voor de behandeling.

Acupunctuur-uitleg-zeist-heijer.jpg

Schedelacupunctuur

Schedelacupunctuur is een andere methode voor met name pijnverlichting. De methode is ontwikkeld door de Japanse arts-acupuncturist Toshikatsu Yamamoto. De punten liggen net een millimeter onder de huid en dieper wordt er niet gestoken. Vooral pijn in de nek, schouders, armen, rug en benen kunnen heel goed reageren. Ook neurologische aandoeningen kunnen goed reageren op deze methode. Schedelacupunctuur is goed te combineren met ooracupunctuur.

Dry needling

Dry needling is een combinatie van reguliere fysiotherapie en acupunctuur. De term ‘dry’, wat droog betekent, slaat op het feit dat er geen vloeistof geïnjecteerd wordt. Deze vorm is ideaal voor de acupuncturist met een basisopleiding in de fysiotherapie. Dit heeft alles te maken met de kennis van de anatomie en de spieren. Triggerpoints in spieren kunnen bewegingsbeperkingen en pijnlijke gebieden op het lichaam veroorzaken. Door een nauwkeurige naaldtechniek op het triggerpoint wordt de spanning onmiddellijk omlaag gebracht.

Binnen één tot maximaal drie behandelingen is het al duidelijk

of de aanpak het gewenste effect heeft.

 

Maak nu je eerste afspraak in Zeist of Culemborg.

Maak een afspraak
bottom of page