top of page

Hart- en vaatziekten

praktijk-paul-heijer-behandelruimte.jpg

Hartklachten

  • Hartritmestoornissen

  • Hoge bloeddruk

  • Aderverkalking

  • Te hoog cholesterol

 

Hartritmestoornissen

Deze reageren vaak goed op acupunctuur op de oorschelp. De behandeling is gericht op het tot rust brengen van het symphatische zenuwstelsel. Dit is overactief bij stress en hartkloppingen. Na drie behandelingen moeten de hartkloppingen afgenomen zijn om te concluderen of het helpt. Soms is het na één behandeling al goed te merken. Verder besteed ik aandacht aan de mineraalhuishouding. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het daarin vaak tekortschiet.

Hoge bloeddruk

In het halsgebied ligt een sensor die informatie omtrent de bloeddruk naar de hersenen geeft. Vaak blijkt dat het normaliseren van de spanning van de spieren in de nek en hals het probleem van een te hoge bloeddruk op kan lossen. Is er sprake van overgewicht, dan zal dit natuurlijk ook aangepakt moeten worden. Daar kan ik gericht bij helpen. Wanneer de gevoeligheid voor insuline weer normaal wordt bij het afvallen, neemt in de regel de bloeddruk ook af. Er zijn wetenschappelijke publicaties waarin melding wordt gemaakt van de relatie tussen bloeddruk en insuline gevoeligheid van het lichaam.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaats hoge bloeddruk en ook lage bloeddruk in de categorie: Ziekten, symptomen of aandoeningen waarvoor acupunctuur is bewezen - door gecontroleerde onderzoeken - als een effectieve behandeling.

 

Aderverkalking

Aderverkalking of atherosclerose is een onderdeel van de hart- en vaatziekten en nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Binnen de acupunctuur is daar m.i. niets aan te doen. Wel kan het zinvol zijn om bijvoorbeeld op het gebied van stress te behandelen met acupunctuur. De meer ontspannen mens herstelt wel beter in algemene zin. Op die manier heeft acupunctuur indirect wel een goede invloed op aderverkalking. Het verbeteren van de bloedvaten is bij uitstek iets voor voeding en de orthomoleculaire geneeskunde. Daarin is veel onderzoek gedaan en met voedingsadviezen en supplementen valt er veel winst te behalen.

Over cholesterol is al jaren een hoop te doen. Een te hoog cholesterol wordt steeds meer gezien als een gevolg in plaats van een oorzaak van een slechte vaatconditie. Door goede voedingskeuze en supplementen wordt er meer aan deze oorzaak gewerkt.

Verder zijn er steeds meer signalen uit wetenschappelijke hoek die aangeven dat de LDL -cholesterol eigenlijk niet het predicaat slecht verdient. LDL -cholesterol is een preventief werkende stof tegen dementie en kanker.

 

Behandeling hart- en vaatziekten

Bij deze klachten wordt acupunctuur toegepast. In de huid worden hele dunne naaldjes geplaatst waardoor het zenuwstelsel weer normaal gaat functioneren. Het lichaam komt weer in balans. Daar bij geef ik adviezen ten aanzien van vitaminen, mineralen of andere supplementen.

bottom of page